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Question 1: Co-manager message subscription for multiple co-managee
parties
What is the most efficient way to setup report and message subscription for co-managed 
accounts ?

Business case: 

• 1 co-manager with 7 co-managee
• setup for camt.053: is the report configuration for co-manager Parent and Party BIC enough to 

generate camt.053 for all accounts of the co-manager and the co-managed MCAs?
• setup for camt.054 - is subscription of the co-manager Parent and Party BIC enough to generate 

camt.054 for all accounts of the co-manager and the co-managed MCAs
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Answer:

Setup for camt.053 Setup of camt.054
No, camt.053 report configuration of the co-manager Party BIC will 
not apply on the co-managed accounts.

In order to receive camt.053 for the co-managed accounts, a camt.053 
report configuration for the co-managed account itself has to be 
configured. Then the following options are available:

- The co-manager party needs to be defined with its party BIC as report 
recipient (Opting party). 

- Alternatively, the party technical address (PTA) of the co-manager can 
be configured as default or conditional routing address of the co-
managed account owner.

Reference: CLM UDFS chapter 3.2.3, section “Co-management”, page 
53:
“- receive the report “statement of accounts” (BankToCustomerStatement
(camt.053) for the co-managed MCA(s);13

13 In order to receive the report, a report configuration for the co-manager 
must be set up.”

No, camt.054 message subscription of the co-manager Party BIC will not 
apply on the co-managed accounts.

In order to receive camt.054 for the co-managed accounts, the following option 
is available:
a camt.054 message subscription for the co-managed account itself has to be 
configured. In addition, the party technical address (PTA) of the co-manager has 
to be defined in the default routing configuration of the co-managed account 
owner.

Reference: CLM UDFS chapter 3.2.3, section “Co-management”, page 52:

“- receive status notifications (i.e. camt.054) on cash transfers and tasks for the 
co-managed MCA;12

12 In order to receive messages, a routing configuration with the party technical 
address of the co-manager and message subscription must be set up.”

In addition, the explainer on the ECB website provides further details on the 
questions 
raised: https://www.ecb.europa.eu/paym/target/consolidation/profuse/shared/pdf/
explainer_on_co-management.pdf

https://www.ecb.europa.eu/paym/target/consolidation/profuse/shared/pdf/explainer_on_co-management.pdf


www.ecb.europa.eu © 

ECB-UNRESTRICTED

Questions and Answers 2 (1/2) 

4

Question 2: RTGS GUI - list of messages

Would you please clarify for which period messages can be queried via "Messages - Query 
screen" in RTGS GUI?

Background: 

For "Cash Transfers - Query screen" it is stated in RTGS UHB that querying of cash 
transfers with VD between the current day and a business day within the following ten 
calendar days is possible.

But for "Messages - Query screen" period is not mentioned. We were also unable to find this 
information in any other document.
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Answer:

The following messages are available for U2A query:

- processed messages, both received and sent on the current business day
(Messages with a final processing status are deleted during the EOD processing in 
RTGS/CLM. Therefore messages processed during a business day in the past will not be 
displayed in the RTGS/CLM GUI.)

- warehoused messages (an inbound message containing a cash transfer with status 
'warehoused' ) which will be executed on a business day in the future.
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Question 3: Use of the same role in both 2eyes & 4eyes modes

Is it possible with the current implementation to grant the same role in 2eyes & 4eyes mode? If no, is there 
any workaround ?

Business cases:

1) To have some users configured with the 2eyes version of a role, to be used in case of emergency, 
whereas the regular users would have the 4eyes version. 

2) To have regular 2eyes admins, able to grant the 4eyes versions of the same roles they have to other 
users.

Answer
It is not possible and there is no workaround identified. See TSWG presentation 2019-05-27 TSWG - item 
1.1.5.1 A Holistic View on Access Right Management.pptx, especially on slide 44.

https://darwin.escb.eu/livelink/livelink?func=ll&objaction=overview&objid=255892170
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Thank you for your attention!

T2-T2S.Consolidation@ecb.europa.eu

www.ecb.europa.eu/paym
ECB: market infrastructure and payments

7

http://www.ecb.europa.eu/paym

	Questions & answers
	Questions and Answers 1 (1/2)
	Questions and Answers 1 (2/2)
	Questions and Answers 2 (1/2) 
	Questions and Answers 2 (2/2)
	Questions and Answers 3
	Slide Number 7

